9.000 kindbruiden in Bangladesh krijgen hulp

14/08/2017

Wegens het grote succes gaat Terre des Hommes in Bangladesh voor een nieuwe periode van drie jaar kindbruiden helpen. Het hulpprogramma voor kindbruiden breidt uit van 4.416 naar 9.000 meisjes. Doel is hun positie en gezondheid te versterken en op landelijk niveau meer bewustwording te creëren over de gevaren van kindhuwelijken. De aanpak van het programma is zeer succesvol gebleken. Zo besloot 78 procent van de meisjes die Terre des Hommes bereikte hun zwangerschappen uit te stellen. Voorheen was dit nog 65 procent.

Het Initiatives for Married Adolescent Girls’ Empowerment (IMAGE) programma is uniek omdat het zich niet richt op het voorkomen van kindhuwelijken, maar juist werkt met de meisjes die al getrouwd zijn. Hun situatie is vaak erbarmelijk. Ze gaan niet meer naar school, krijgen te jong kinderen, hebben geen toegang tot goede zorg en moeten veel huishoudelijk werk doen. Deze problematiek is nauwelijks zichtbaar, omdat hun schoonfamilie de meisjes vaak binnenhoudt.

Uitstel van zwangerschappen

Door met de meisjes én hun schoonfamilie, met name hun schoonmoeders en echtgenoten, in gesprek te gaan, ontstaat er begrip en respect voor de jonge bruiden. Zo krijgen ze de kans om de geboorte van hun eerste kind uit te stellen en meer tijd te plannen tussen zwangerschappen. Dit komt de gezondheid van de meisjes ten goede. Bovendien verbetert het de positie van het meisje binnen haar nieuwe familie.

De meisjes worden ‘change makers’

Geholpen meisjes worden vaak zelf ‘change makers’: zij maken een verschil voor hun omgeving door voor te lichten over de gevaren van kindhuwelijken en zo kunnen zij soms jongere zusjes behoeden voor een te vroeg huwelijk. Dit blijkt een efficiënte manier om kindhuwelijken te bestrijden.

Ook echtgenoten en schoonmoeders betrokken

Daarom heeft de Nederlandse ambassade in Bangladesh besloten het programma niet alleen te verlengen, maar ook uit te breiden. Het nieuwe programma gaat verder met de 4.416 kindbruiden en hun 4.416 echtgenoten die al betrokken zijn in het programma en breidt dit aantal uit naar 9.000 kindbruiden en 9.000 echtgenoten. Ook worden 7.000 schoonmoeders van kindbruiden betrokken in het programma.

Bron: Terre des Hommes – www.terredeshommes.nl