Noodhulp Sulawesi – ‘Het was verschrikkelijk om mijn stad zo verwoest te zien’

09/10/2018

Ondanks de moeilijke omstandigheden verleent het Christelijk Noodhulpcluster hulp op Sulawesi na de aardbeving en tsunami. “Er is nog zeker twee maanden urgente noodhulp nodig”, zegt Yusak Tampai van het Indonesische Leger des Heils. “Tegelijk is het bemoedigend om onze lokale hulpverleners zo sterk te zien.”

Via christelijke organisaties en kerken die dichtbij het rampgebied zitten wordt er met bijvoorbeeld voedseldistributies en gezondheidszorg de eerste noodzakelijke zorg gegeven.Eén van de partners is de lokale afdeling van het Leger des Heils. De leider van het Indonesische tak, Yusak Tampai, vertelt geëmotioneerd over zijn terugkeer naar zijn geboortehuis Palu, dat nu in puin ligt: “Enkele familieleden waren nog vermist, maar werden uiteindelijk gevonden – sommigen met verwondingen. Het was verschrikkelijk om mijn stad zo verwoest te zien. Tegelijkertijd was het juist erg bemoedigend om onze mensen zó sterk te zien.”

PROFESSIONEEL

Medische zorg is hard nodig op Sulawesi nu overheidsziekenhuizen nauwelijks functioneren na zware beschadiging door de aardbeving. De lokale organisaties hebben onder andere vijf medische outreach teams samengesteld die naar de moeilijk bereikbare gebieden op Sulawesi gaan. Ook kopen ze medicijnen en bevoorraden daarmee ziekenhuizen. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp, pastorale zorg en trauma-counselingin Palu en de omgevingHulpteams uit dit netwerk hebben in de eerste week na de ramp eten, water en zeilen uitgedeeld. Ook hebben ze noodkeukens opgezet. Volgens de hulpverleners is er nog veel meer hulp nodig om alle mensen in het rampgebied goed te kunnen helpen.

TWEEDE FASE

Na de eerste noodhulp is de ramp nog lang niet voorbij. Ook op de lange termijn blijft hulp nodig omdat er veelbasisvoorzieningen beschadigd of verwoest zijn. Er wordt geïnvesteerd in schoon water, hygiëne en toiletten. Ook wordt er gedacht aan het plaatsen van voorlopige noodwoningen. Uw giften zijn nog steeds nodig.

10 OKTOBER

Woensdag 10 oktober staat Groot Nieuws Radio de hele dag in het teken van de noodhulpactie voor Sulawesi. Ook het programma Uitgelicht op Family 7 (woensdag 20.30 uur) en BEAM live (19.30 uur live op internet) besteden aandacht aan de ramp en de hulp die de lokale partners van het Christelijk Noodhulpcluster bieden.

Bron: Woord en Daad – www.woordendaad.nl