Opening Vredesbolwerk door Minister van Defensie

10/04/2018

Nederland kent vanaf nu een heus Vredesbolwerk. Minister van Defensie Ank Bijleveld heeft het pand in de Utrechtse binnenstad vanmiddag officieel geopend. Het Vredesbolwerk wordt nieuwe huis voor Nederlandse initiatieven op het gebied van vrede, democratie en internationale rechtsorde. “Het pand is één van de zestiende-eeuwse werken om Utrecht te verdedigen tegen ongewenste indringers. Ik vind het fraai dat juist op deze plek nu een ontmoetingsplek staat. Met recht een ‘vredesbolwerk’”, meent Bijleveld.

Initiatiefnemer van het Vredesbolwerk is het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), bekend als de belangrijkste private ondersteuner van initiatieven voor veteranen. Bij de opening van het pand waren vanmiddag ook de ambassadeurs van Duitsland en Polen aanwezig. “Mooier en symbolischer kan je het niet krijgen bij het openen van een waarlijk Vredesbolwerk in het geografisch centrum van Nederland”, stelt Robert Croll, voorzitter van de Raad van Bestuur van het vfonds.

Het vfonds heeft zich de laatste jaren opgeworpen als partner van vele projecten op het gebied van vrede, vrijheid en veteranenzorg. Eén daarvan heet Democratische Rechtstaat, een leerstoel verbonden aan de universiteit van Tilburg. Andere recente voorbeelden zijn de herinrichting van het Oranjehotel in Scheveningen en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. De Bevrijdingsfestivals kunnen eveneens rekenen op jaarlijkse steun van het vfonds. Het fonds ondersteunt daarnaast kleinere projecten, zoals de theatervoorstelling ‘Balkanschimmen’. Deze verhaalt over de oorlog in Bosnië en is gemaakt door middelbare scholieren.  “Er zijn vele kleine en grote voorbeelden waaraan we merken dat dit thema leeft in Nederland, ook onder jonge mensen”, zegt vfonds-directeur Michiel van Hattem over de steun. Jaarlijks verstrekt het vfonds circa tien miljoen euro aan subsidies.

Het vfonds, dat na de oorlog werd opgericht door de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO), maakt de overstap naar het Vredesbolwerk samen met enkele organisaties die zich op de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid richten, zoals de Stichting Liberation Route Europe.